Nieuws

Nieuwsgierig? Lees hieronder het laatste nieuws van SodaProducties. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief en ons volgen op Twitter en Facebook.

03-11-2019Systeemverandering nodig naar langetermijn-denken

De afgelopen jaren hebben we effectieve sociale initiatieven begeleid die inspelen op de behoefte van kwetsbaren mensen en partijen verbinden. We focusten op organisaties die -ondanks hun succes- hun werk niet structureel krijgen gefinancierd en ondersteund.

Essentieel in het bouwen van een stevige basis en het toekomstbestendig werken, is budget voor coördinatie, ontwikkeling en overhead essentieel. Projectleiders zouden niet alleen maar bezig moeten zijn met het binnenhalen van financiering. De focus hoort op het samenwerken aan maatschappelijke winst te liggen. Daarvoor is structurele investering nodig, net als kennis over optimaal samenwerken, bedrijfsvoering, verdienmodellen en sturen op resultaat.

We worden steeds geconfronteerd met de harde strijd die sociale initiatieven leveren om hun missie gefinancierd te krijgen. Als samenleving zouden wij hen moeten omarmen en faciliteren bij het oplossen van maatschappelijke problemen.

De realiteit is dat er weinig in deze effectieve initiatieven wordt geïnvesteerd. Ze zijn alleen bezig met het binnenhalen van financiering, het keer op keer aantonen van hun effect en het voldoen aan eisen van verschillende partners. En zodra projecten een paar jaar draaien, worden ook de directe projectkosten niet meer gefinancierd. Van veel initiatieven wordt verwacht dat ze 'zelfbedruipend' zijn, wat niet realistisch is. Ze richten zich op een markt die weinig budget heeft en zullen altijd (deels) steun nodig hebben van diverse partners als fondsen, overheden en bedrijven.

Dit systeem leidt tot succesvolle projecten die moeten stoppen vanwege gebrek aan budget, projectleiders die hun werk onbetaald doen, werken in continue onzekerheid, oprichters die overspannen worden of het plezier verliezen in hun werk omdat ze niet bezig kunnen zijn met hun eigenlijke missie. Om maar niet te praten over het maatschappelijke verlies.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden waarbij verschillende partijen wèl toekomstgericht samenwerken aan maatschappelijke thema's. En ontwikkelde SodaProducties een deskundigheidstraject voor sociale initiatieven die willen inzoomen en uitzoomen op aspecten rondom samenwerken, verankeren en vergroten van maatschappelijke impact. Deze oplossing heet de ImpactAcademie. 

< terug naar het overzicht