Nieuws

Nieuwsgierig? Lees hieronder het laatste nieuws van SodaProducties. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief en ons volgen op Twitter en Facebook.

17-12-2013Aan het woord- coach AdministratieExpress

Pilotproject AdministratieExpress is succesvol van start gegaan in Utrecht. “Mijn gesprek was leerzaam en verhelderend”, zeg een van de deelnemers die grip wil op financiën en administratie. 

Coach Dorine Zwaan

Dorine Zwaan is een van de vrijwillige coaches die mensen thuis bezoekt: "De deelnemer staat zelf aan het roer en maakt keuzes over wat hij/zij belangrijk vindt. Dit type vrijwilligerswerk past me omdat het uitgaat van mijn kracht. Mijn affiniteit op het gebied van cijfers, organiseren en coachen zet ik in zodat een ander weer zijn eigen weg kan vinden.“ Het is voor de coaches -die bij financiële organisaties als Rabobank en BDO werken- een uitdaging om geen oplossingen te geven. Als leidinggevende bij de Rabobank vertelt Dorine: “Het is de kunst om samen iemands administratie aan te pakken, zonder een oordeel te hebben over hoe iemands leven is.”

Wat is de reden dat je als coach meedoet aan dit project?

“In algemene zin vind ik het belangrijk iets te doen voor de maatschappij. Naast mijn eigen baan wil ik een steentje bijdragen. Iets doen voor een ander. Dit type vrijwilligerswerk past bij mij omdat het uitgaat van mijn kracht. Mijn affiniteit op het gebied van cijfers, organiseren, leiding geven en coachen zet ik op zo’n manier in dat een ander weer zijn eigen weg kan vinden." 

Wat is volgens jou de kracht van dit project?

“De kracht van de AdministratieExpress vind ik dat het niet het doel is om iemand iemands administratie te doen,, maar om juist iemand zélf in relatief korte tijd in staat te stellen om zijn financiële stuk weer overzichtelijk en behapbaar te maken. De benadering gaat uit van de kracht van de ander.“

Je hebt inmiddels een eerste bezoek gebracht aan jouw deelnemer. Hoe was dat?

“Dat je bij iemand thuis komt geeft gelijk een eerste indruk over de deelnemer. Dat is voor de deelnemer gemakkelijk, maar hij geeft ook meteen heel veel bloot. De manier waarop iemand zijn huis inricht en bijhoudt kan veel zeggen.”

Waar ligt voor jou de persoonlijke uitdaging?

“Geen oordeel hebben. Door dit werk ontmoet je mensen die ik anders mogelijk niet had ontmoet. Mensen met andere normen en waarden. Het is voor mij een uitdaging dat zij op basis van hun eigen normen en waarden hun weg vinden. Het is de kunst om zonder een oordeel te hebben over de keuzes die iemand maakt, iemand bewust te maken dát hij keuzes maakt. En daarbij inzichtelijk te maken wat daarvan de consequenties zijn. Ik spiegel dus vooral. Ik ga niet zeggen hoe ze het moeten doen. Ik zeg wel eens hoe ik het doe, als voorbeeld, maar dat hoeft niet te betekenen dat iemand anders dat ook zo moet doen. De deelnemer staat zelf aan het roer, moet zelf de keuzes maken over wat hij/zij belangrijk vindt. Het gaat erom dat iemand zich realiseert dat hij keuzes maakt en wat daarvan consequenties zijn. Dat is ingewikkeld én leuk.”

< terug naar het overzicht