Warm welkom

Een warm ontvangst met een verhaal voor vluchtelingenkinderen en ouders in opvangcentra in Nederland. Kinderen en hun ouders maken op een makkelijke manier kennis met de Nederlandse taal en ontmoeten bewoners uit de buurt. 

Aanpak

In de zomer van 2015 kwam de enorme stroom van vluchtelingen richting Europa op gang. Als bureau voor maatschappelijke innovatie wilde SodaProducties direct hulp bieden. Met ons landelijk netwerk van voorlezers was de keuze snel gemaakt. Met deze voorlezers bieden we de vluchtelingen een warm ontvangst in een onzekere periode. Voorlezen door vrijwilligers biedt afleiding en aandacht voor het kind. Kinderen en hun ouders maken op een makkelijke manier kennis met de Nederlandse taal en ontmoeten bewoners uit de buurt. 

Uitgangspunten

De VoorleesExpress zet haar netwerk van locaties in om bij verschillende opvangcentra in Nederland voor te lezen voor vluchtelingen. Onze locaties nemen zelf initiatief of we begeleiden hen door het 1e contact met COA of de desbetreffende gemeente te leggen. We lezen eenmalig voor. Indien mogelijk en gewenst komen we terug om op een vast moment in de week voor te lezen. Samen met de opvanglocatie bekijken we wat het beste werkt voor de vluchtelingen in de desbetreffende opvanglocatie.

Inmiddels is of wordt voorgelezen in Breda, Utrecht, Krimpen aan de IJssel, Amsterdam en Roosendaal.

Mogelijk gemaakt door

Een financiële bijdrage van Evident, Wijn & Stael, Odenwald Organic en De Slinger Utrecht maken dat we geen drempels meer hadden om direct aan de slag te gaan.

Hetrooster.nl heeft de VoorleesExpress Utrecht belangeloos toegang gegeven tot hun systeem zodat vrijwilligers zich zelf kunnen inroosteren voor een voorleesdienst op een opvanglocatie. Lees hier meer over hoe dit verloopt.

Stand van zaken

In 2015 hebben meer dan 50 vrijwilligers zich ingezet voor een warm welkom. Er is voorgelezen bij asielzoekers-, nood- en crisisopvangcentra in Breda, Utrecht, Krimpen aan de IJssel en Roosendaal. VoorleesExpress locaties legden (eventueel door ons begeleid) het eerste contact met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekerscentra (COA) of desbetreffende gemeente. Dit project is niet meer actief.