MATS

MATS - Maatschappelijke Traineeships - verbindt starters, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Starters werken 6 maanden aan een afgebakende opdracht bij een maatschappelijke organisatie. Ze doen 16 uur per week relevante werkervaring op en komen tot een aantoonbaar resultaat, wat ze op hun CV kunnen zetten. Een expert uit het bedrijfsleven zorgt voor vakinhoudelijke begeleiding.

Uitgangspunten

  • Veel starters zitten thuis zonder werk, terwijl zij staan te springen om aan de slag te gaan. Ze zijn op zoek naar relevante werkervaring met aantoonbare resultaat en willen een ingang in het maatschappelijk werkveld.
  • Maatschappelijke organisaties zijn op zoek naar oplossingen om hun team (tijdelijk) uit te breiden met minimale kosten en risico’s.
  • Experts uit het bedrijfsleven willen hun kennis delen met ambitieuze starters en de maatschappelijke sector, en bijdragen aan een concreet project met tastbaar resultaat. 

Resultaten

We zijn trots op wat MATS bereikt heeft. Vele trainees vonden door hun MATS traineeship een baan. De maatschappelijke organisaties die meededen aan MATS konden zich ontwikkelen en hebben prachtige resultaten neergezet! Dankbaar zijn we ook voor alle experts die zich belangeloos inzetten voor de trainees en de organisaties.

  • Trainees ontwikkelen specifieke competenties en bouwen een professioneel netwerk op. Zo krijgen ze meer kans op de arbeidsmarkt. Er wordt gewerkt aan zowel persoonlijke ontwikkeling als vakinhoudelijke kennis.
  • Maatschappelijke organisaties breiden met MATS hun team uit met gemotiveerde jonge mensen en halen kennis en expertise in huis. De organisaties krijgen ook toegang tot expertise uit het bedrijfsleven en advies op maat. Zo hebben ze meer capaciteit om hun maatschappelijke doelen te bereiken.

MATS biedt experts de mogelijkheid om hun expertise te delen met de maatschappelijke sector en een leergierige starter. Door te reflecteren op het eigen werk doen zij nieuwe inzichten op.

Stand van zaken

Na 4 jaar MATS en 46.176 vrijwillige uren door trainees, laten wij het thema werkgelegenheid los. We koppelden 111 trainees aan maatschappelijke opdrachten, ondersteund door bijna 700 coachsessies door experts. MATS is waardevol gebleken voor de betrokken partijen, maar het thema is minder urgent omdat de arbeidsmarkt aantrekt. Daarnaast blijkt het project niet geschikt voor een schaalbare aanpak. Het blijft maatwerk vragen en daarmee niet kostendekkend door ons te organiseren. Ook de markt is veranderd: we zien dat er voldoende mooi aanbod van traineeprogramma’s is voor afgestudeerde jongeren die werkervaring willen opdoen.

“MATS is een uitkomst nu ik geen betaalde baan heb, maar wél maatschappelijk actief wil blijven en wil werken aan mijn ontwikkeling.”

Freke Evers – oud trainee MATS

Neem contact met ons op

Wil je gebruik maken van de kennis en projecten die SodaProducties in 15 jaar heeft opgebouwd? Neem dan contact met ons op!